Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Óbudai piac

2008.10.17. 11:02 | muaddib | 1 komment

Címkék: piac gasztro

Markos nem mond viccet. Fabrizi néni nem beszél olaszul. Somló nem veszett el Varsóban és még kötélen sem táncol. Fürtöske sem szekundál Kojaknek. Ők csupán hasonmások. Néha többé, néha kevésbé, de mindig az óbudai piacot színesítik fazonjukkal. Kezdi beszámolóját GNL blogjában, olvasmányos történetek lássuk a folytatást:

http://gnl.freeblog.hu/files/PA150129.JPG

Imádok piacra járni. Szeretem a standokon a négy évszak pompás színváltozásait. Meg amúgy is a hagyományos piacokon nevelkedtem (akkor még nem tudtam, hogy „szocializálódtam”). Nagymamámmal először az albertfalvai piacokat boldogítottam, és vallottam szerelmet egy fiatal zöldséges kofának – már a nevére sem emlékszem, amilyen állhatatlan vagyok – aztán a lágymányosit jártuk be naponta, a régi műjégpálya mellett. Anyámmal a római Campo de’ Fiorin, Giordano Bruno komor szobrának árnyékában kaptam életre szóló élményeket, nemcsak az itáliai növényi kultúrából és a gasztronómiában, hanem a római nyelv ízeiből is. Azóta sem hagyok ki egyetlen piacot sem, Párommal az elmúlt években bebarangoltunk néhányat a barcelonaitól az asszuániig. Az óbudain viszont 32 éve törzsvendég vagyok, és a bevásárlás közben szívesen játszom az arcokkal.

 

Mindig is szerettem ismeretlen embereket általam ismert arcokhoz hasonlítani – főleg magamban, mert az érintett nem mindig örült neki – itt aztán tobzódhatok. Bacsó biozöldséges. Most ősszel logója egy csecsemőfejnyi karalábé, ami a mérlegének tetejét díszíti. Sárgarépái, fehérrépái, még zellerei is olyan elegánsan hívogatók, hogy az ember legszívesebben héjastól beléjük harapna, de nála láttam évtizedek óta először Ella krumplit is. Bár a magyar nyelvben a „petrezselymet árulni” kifejezés nem éppen örömteli tevékenység, ő azonban nyugodtan árulhatná tömött, zöld csokrait virágként is. A hét végén azzal lopta be a szívembe magát, hogy az általam imádott Othello szőlő mellett Izabellája is volt – gyermekkorom egyik kedvenc íze, abból a korszakomból, amikor Nagymamámtól tudtam, hogy először érik a Csabagyöngye, utoljára az Izabella. Így hiába pakoltam fel már egy nagy zacskó Othellót, Izabellát sem hagytam ott nála.

Bár Markos nem a legnagyobb magyar bohóc, Alfonzó fia, de a szeme és a bajsza sem áll jól, olyan, mintha minden pillanatban disznóságot akarna mondani. A bogyós szezon az övé, különösen fekete szederben és áfonyában nagy, arról igazán nem tehetett, hogy az idén a szeder gyakran savanyúnak bizonyult az átkozott klímaváltozás miatt. Specialitása, hogy néha hosszú percekre eltűnik a standja mögül és amikor az ember már arra vetemedne, hogy tulaj hiányában lopja az árut, hirtelen, ki tudja, honnan előkerül.

Fabrizi néni hasonlósága szinte ijesztő lenne, ha nem kerülgetne őt látva, hallva mindig a röhögés. Megjelenésre olyan, mint a legendás kövér olasz színész, Aldo Fabrizi volt egy nevezetes olasz tv-reklámban, amelyben nemcsak saját magát, hanem házsártos feleségét is ő személyesítette meg. Óbuda Fabrizi nénije nemcsak, hogy úgy néz ki, mint ez utóbbi, hanem még rekedtes hangja, vérbő, szabad szájú stílusa is ugyanolyan. Lehet, hogy asztrológiai ikre egy képzelt személynek? Ilyen még úgysem volt. Mindenesetre paprikáért, paradicsomért, zsenge hagymáért, és szép fényes padlizsánért hozzá érdemes menni.

http://gnl.freeblog.hu/files/PA150130.JPG

 

Somlótól egyszer megkérdeztük, hogy tudja-e, hogy mennyire hasonlít a Somlóra? Erre azt felelte: ha látnák a bátyámat…akkor lenne pofára esés, ha kiderülne, hogy a bátyja tényleg a Somló. Az nem derült ki, hogy ő zenél-e, viszont őszibarack-témában szaktekintély. Tőle még tök ízűt nem vittünk haza. Az idén nyáron azzal is kitűnt, hogy nála lehetett augusztus közepén utoljára meggyet kapni. Sok isteni meggyet beburkoltam az elmúlt hónapokban, de a legfinomabb éppen ez az utolsó volt, amit Somlótól vettem.

Fürtöske csendes, finom lélek, bár elég sokat dohányzik. Hozzá szinte bármiért lehet fordulni, az epertől a déli gyümölcsökig. Igaz, hogy nem lehet nála válogatni, de nem is vágja át a vevőt. Elvégre egy hatósági ember tükörképe. Bár nem hasonlít senki hírességre, Biri néni mégis fogalom. Palócföldről érkezett, beszéde őrzi szülőföldje ízeit, de azért ne várjuk, hogy rázendít a „Zöld á kukoricá, Kátyi” kezdetű nótára, mivel Tolnay Klárira sem emlékeztet. Mézet, diót, mogyorót, mandulát, aszalt gyümölcsöket, csicsókát, hecsedli lekvárt árul, és mindegyikhez hozzáfűz néhány gyógytanácsot. Kedvenc fenyőmézünket nála szerezzük be, a málna évadján pedig nem tudunk elmenni mellette úgy, hogy le ne csapjak egy kis macieledelre – nemcsak ő állítja, valóban nála kapható a legszebb, legfinomabb. Ha véletlenül semmit sem akarok venni tőle, úgy kell elsunnyognom mellette, mert ha észrevesz, azonnal rám szól, és felsorolja egész aznapi kínálatát. Lehet, hogy voltak mediterrán ősei?

http://gnl.freeblog.hu/files/PA150132.JPG

A legrégibb ismerősöm az óbudai piacról nem árus, hanem illat: a sima fokhagymás lángosé. Van sokféle feltétes, de mint oly sok mindenben, ebben is a legegyszerűbb a legjobb. Először 30 éve ettem itt, legutóbb talán egy esztendeje, de nem vettem észre semmilyen minőségromlást. Néha még ma is erősnek kell lennem, hogy ne álljak be a sorba..

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr93718403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dinnye Utca 2008.10.20. 14:18:09

Obudan is megtortenek Botranyok mint nalunk Ujbudan? Olvassatok el, es varjuk velemenyeteket:

dinnyeulaszlosarka.blog.hu/
süti beállítások módosítása