Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Névhasználat

2008.05.29. 14:37 | night hawk | 5 komment

Címkék: fórum jog vita önkormányzat jelkép óbuda rendelet névhasználat

Az elmúlt hetekben a III. kerületi önkormányzat megvonta az Óbuda név használatának az engedélyét az Óbudai Monitor c. kerületi újságtól. Pontosabban felbontotta a szerződést, amit kötöttek a névhasználatra. Magával a konkrét esettel egyenlőre nem szeretnénk foglalkozni, viszont az eset jogi hátteréről parázs vita alakult ki az index.hu fórumán. Sokan kétségbe vonták, hogy az önkormányzat egyáltalán szabályozhat-e ilyet rendeletben. Ennek jártunk utána.

Egy valamit szögezzünk le az elején. Az, hogy az önkormányzatok szabályozzák, hogy ki és milyen esetben használhatja a nevüket, természetes és szinte kivétel nélkül mindenhol van erre rendelet.


Nézzük a részletes hátterét a dolognak több oldalról:

 
1) Egyrészről - amire minden rendelet, mint hatáskört megalapozó jogforrásra hivatkozik - meg kell említenünk a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bek. a) pontját:
 
 
(6) A helyi önkormányzat a törvény keretei között:

a) önállóan alakíthatja szervezetét és működési rendjét, önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat;

 

 

Vagyis a törvényalkotó megadja a jogot a helyi önkormányzatnak, hogy kitalálja, melyek azok a jelképek (klasszikusan helységnév, címerek, zászló, településrészek nevei, stb.), amelyekkel azonosítja magát. Ezek olyanok lesznek az önkormányzatnak, mint jogi személynek, mint bármelyik természetes személynek a neve. Mivel egyikünk nevével sem garázdálkodhat bárki a hozzájárulásunk nélkül, így logikus, hogy a települések neveivel se lehessen, ezért kötik feltételekhez és - legtöbb esetben - bizottsági vagy testületi hozzájáruláshoz a település-, vagy településrésznév felvételét. Ez tehát az önkormányzatnak törvény adta joga.


2) Másrészről az önkormányzat jogi személy, így megilletik bizonyos személyiségi jogok. Ezek közé tartozik a névhez való jog. Ennek - számunkra releváns - tartalmáról a Ptk. 77. §  (4) bekezdése beszél:
 

77. §

(1) Mindenkinek joga van a névviseléshez.

(...)

(4) A névviselési jog sérelmét jelenti különösen, ha valaki jogtalanul más nevét használja, vagy jogtalanul máséhoz hasonló nevet használ. A tudományos, irodalmi vagy művészi tevékenységet folytató - ha neve összetéveszthető a már korábban is hasonló tevékenységet folytató személy nevével - az érintett személy kérelmére saját nevét is csak megkülönböztető toldással vagy elhagyással használhatja e tevékenység gyakorlása során.


Vagyis aki Óbuda nevét jogtalanul használja, ugyanúgy jogsértést követ el, mint ha pl. az Auchan nevével, vagy valaki természetes személy nevével él vissza (bár a jogsértés anyagi jogi háttere különbözik, úgyhogy nem ugyanazt a jogsértést követi el, de mindhárom esetben jogsértést követ el).

· 1 trackback

Blogunk ezzel a hírdetéssel a Bloggerúnió tagjaként a civil szervezeteket támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr63493500

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Mit érdemel a milliókkal talicskázó nonprofit ügyvezető?" 2010.02.13. 17:21:56

Ha már a fonódó ügyében beolvastunk Láng Zsoltnak, nem hagyhatjuk szó nélkül Hrabetz Györgyi óbudai munkásságát sem. Hogy miért is indokolt a Bünti blog stílusú cím? Az Európa Szolgáltató Közhasznú Kft. több mint 11 millió forintra szerződött a B...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krixkrax 2008.09.21. 23:20:06

Az egész okfejtés már az elején téves. A település, kerület, városrész neve NEM önkormányzati jelkép az idézett jogszabályhely alapján. Ez a hely ugyanis A TÖRVÉNY KERETEI KÖZÖTT engedi meg az önkormányzatnak jelképek alkotását, márpedig a település, a kerület és a városrészek neveinek megállapításáról más törvények rendelkeznek.

Továbbá az érintett önkormányzat neve: BUDAPEST III. KERÜLET ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA. A második idézett jogszabályhely alapján tehát ez, vagy ehhez hasonló név nem használható, mert az sértené a névviseléshez való jogot.

A kérdés tehát az, hogy az ÓBUDAI MONITOR elnevezés azonos vagy hasonló-e az önkormányzat nevéhez. Nos, ezt mindenki ítélje meg maga...

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2008.09.23. 08:53:41

a postnak az infoja egy közigazgatásban jártas jogásztól származik. szóval nem tudom te szakmailag mennyire vagy otthon a témában, de egyenlőre én kitartok a mi emberünk mellett.

már csak azért is mert pl ha megnézed mondjuk a kőbányán az erről szóló rendeletet: ["31/2004. (VI. 24.) A Kőbánya név felvételéről és használatáról" - www.kobanya.hu/tart/farticle/34/5/1], akkor nem arról van szó, h csak kőbánya név használatát szabályozza, hanem csomó olyan nevet is, ami városrészekre vonatkozik...

Krixkrax 2008.09.24. 15:28:36

Ez most mire volt válasz? A postban nincs semmilyen "infó", csak két vastagon szedett jogszabályidézet az önkormányzati törvényből és a PTK-ból, valamint ezekre alapozott okfejtés, melyeknek azonban semmi közük a konkrét ügyhöz.

Egyrészt mivel a földrajzi nevekről külön jogszabályok szónak, az önkormányzati törvénynek a jelképekre vonatkozó részére való hivatkozás téves.

Másrészt a vitatott név nyilvánvalóan nem azonos a kerületi önkormányzat nevével és nem is hasonló ahhoz, ezért a PTK idézett helye sem tartozik ide.

Egy közigazgatásban járatos jogász valószínűleg megtalálná azokat a jogszabályokat, amelyeknek van köze az ügyhöz.

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2008.09.24. 23:50:03

1. arra volt válasz, h a második idézett jogszabály igaz, h a névhasználatról szól, de az első beszél a jelképekről. és mivel ott a példa a kőbányairól is, számomra meggyőző, h a kerületek meghatározhatnak neveket, amiket védenek...

2. ha vmelyik céget x y z kft.-nek hívnak nem hiszem, h te nevezheted az cégedet akrácsak x kft.-nek is.

3. megmondanád, h te milyen szakirányú ismerettel/végzettséggel bírsz? +milyen jogszabály szól a földrajzi nevekről?

4. csak a te kedvedért egy másik jogász barátomat is megfogom kérdezni a témában...
süti beállítások módosítása