Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Polgárőrség Óbuda

2008.05.14. 08:02 | night hawk | 2 komment

Címkék: fórum index index fórum polgárőrség óbudai polgárőrség

Az elmúlt hetekben az index.hu fórumán az Óbuda topciban vita alakult ki a kerületi polgárőrségről. Ennek jártunk utána...

 

Sziasztok!

Ha már szóba jött, a III. kerületi polgárőrségekről: két jelentősebb csapat (volt) a kerületben, a békásiak - békási örs kapcsolattal és a kaszásiak - Tímár u. kapcsolattal. Én a békási csapatban voltam 2002 - 2006 között. Az ott tapasztaltak alapján osztom a rambós véleményt :). Nálunk annyira nem volt ez jellemző, lévén, az egész társaság bruttó 6-8 fő volt, de a kaszásiaknál ment a police feliratos mellény, fegyver, autóban kék fény, stb. Ezzel szemben a békási csapatban nem szállhatott be a járőrautóba az, aki nem végzett el egy gyorstalpaló tanfolyamot -ehhez egy rakás jogszabályt kellett megtanulni, pontosan azért, hogy a polgárőr tisztában legyen a lehetőségeivel.
Namost, egy átlagos éjszakán megtettünk az autóval 100-120km-t, olyan 20-30kmh sebességgel, végig a lakótelepi parkolókon, és Csillaghegy utcáin. Rohangásztunk betörők után a Bérctető utcában, a Margitliget u-ban és a Csobánka téren, volt késelés, egy rakás ronda autóbaleset, halálos gázolás -mindenféle szörnyűség.
Ha az ember polgárőrnek megy, akkor mindezt ingyér' vállalja, esetleg a támogatási díjakból kaptunk pár forintot benzinre, de inkább magunk dobtuk össze azt is - ezzel szemben szó szerint a bőrünket vittük a vásárra (mert mi van, ha a rosszfiúk felismerik a szabad ég alatt álló kocsit és összetörik-volt ilyen, vagy megvárnak, amikor hazaérek?) Ezzel együtt az óbudai rendőrök max. megtűrtek minket - amikor a békási örs újra alakult, némileg javult a helyzet.
Még egy dolog: 2006 tavaszán a kaszásiak és a rendőrök között elfajult a helyzet - egy hónapig nem volt szolgálat sem békáson, sem kaszáson. Megtiltották a rendőrségire hasonlító felszerelés használatát, és csak polgárőr igazolvánnyal lehetett a Tímár utcai épületbe bejutni - kb. ekkor a kaszási polgárőrség megszűnt.

mgaby

Szerintem nyitott kapukat döngetsz, mert

http://www.polgarorobuda.hu/www.polgarorobuda.hu/images/logo.jpg1) van már a kerületben polgárőrség, legfeljebb a létszámuk/felszerelésük lehet elégtelen (én se sokszor találkozom velük),

2) a rendőrök országszerte nagyon is gyanakszanak a polgárőrökre, mint potenciális önbíráskodókra, nem jóindulatúan tekintenek rájuk, ami összefüggésben lehet a létszámgondokkal. (Miközben a valóságban nem nagyon lehet olyan esetekről olvasni, hogy polgárőrök túllépnék a hatáskörüket -- én egyetlenegyre sem emlékszem, szemben pl. a biztonsági őrökkel, akik gyakran.)

Igazán nem tudom, miért vállalná valaki a fárasztó és veszélyes hobbi-járőrözést "két tűz között", ha a bűnözők nyilvánvaló ellenszenvén túl a civilek és rendőrök is valószínű őrült Rambóként és veszélyforrásként tekintenek rá! Nulla megbecsüléssel nyilvánvalóan nem fog menni.

(Arra a bűnelkövető erőszak nélküli feltartóztatására pedig igencsak kíváncsi lennék, hogy te (vagy a jogalkotó) pontosan hogyan csinálná, és az mennyire működne a gyakorlatban...)
H_G

 

Tekintve, hogy erre ideje leginkább a nyugdíjasoknak van, az önjelölt rambóknak szvsz nem sok babér teremne. Arról nem is beszélve, hogy ha 10-20 rendes ember megalakítja, akkor már a rambókámnak alkalmazkodnia kell.

Plusz nem ártana, ha a rendőrségen tartanának pár alapvető törvényismereteti órát a jövendő polgárőröknek. Pl. tisztába tenni, hogy a bűncselekmény elkövetőjét megakadályozni cselekménye befejezésében mindenkinek joga van, az autótolvajt és a nemi erőszaktevőt fel is lehet tartóztatni a rendőrség kiérkezéséig. Eddig tart egy átlag polgár vagy akár polgárőr puvoárja. De már összeverni vagy összekötözni a tetten ért bűnözőt senkinek sincsen joga. Meg ilyenek. Gondolom, van a rendőrségen büntetőjogban jártas személy elég, heti egy-két órát megtartani a leggyakoribb bűncselekményekről és szabálysértésekről nem egy etwas.
borzimorzi

 

 

"Ideje lenne polgárőrséget alakítani"

 

Ez szerintem nagyon jó lenne, csak valahogy az ilyen polgárőrségek mindig tele vanak önjelölt Rambókkal, természetesen terepmintás gyakorlóban, az kell a lakótelepre.

doncike

 

Ideje lenne polgárőrséget alakítani, vagy ami még jobb, rendőrőrsöt telepíteni a nagyobb lakótelepekre. Nem dísznek, hanem effektíve 24 órás járőrszolgálatra.
borzimorzi

 

 

 

 

Információink szerint végső stádiumában van egy tervezetnek a kidolgozása. (Már a döntéshozók vizsgálják.) Ebben egységes kerületi polgárőrségről esik szó. Fontos eleme az állandó együttműködés a kerületi rendőrséggel és a folyamatos képzés. (Pl.: csak pszichológiai alkalmasságival lehet majd polgárőri szolgálatot teljesíteni.) Amint megtudunk további részleteket azonnal írunk róla, reméljek ez pár héten belül megtörténik...

[A képeket a blog szerkesztők illesztették a cikkbe, a polgarorseg.hu oldalán található képeket felhasználva - muaddib]

 

Blogunk ezzel a hírdetéssel a Bloggerúnió tagjaként a civil szervezeteket támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr4467539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azor 2009.05.04. 01:16:56

életem szerelmét keresem, a brátnőjével állt megkérdezte a kávés sorban h hol van éjjel-nappali... hogy mit választoltam, megkésve és törve, azt írja meg emilben ;)
süti beállítások módosítása