Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Antal János: A templomépítő

2008.04.23. 18:17 | muaddib | Szólj hozzá!

Címkék: békásmegyer díszpolgár boldog özséb pünkösfürdő plébános


Templomot épített és közösséget kovácsolt a békásmegyer-pünkösdfürdői panellakók katolikus híveiből Antal János plébános, akit május 4-én Óbuda-Békásmegyer díszpolgára címmel tüntetnek ki.
Vasárnap reggel kilenckor nincs egy üres szék sem a Lékai bíboros téri Boldog Özséb-templomban. Kisgyermekes családok, fiatalok és idősek népesítik be az épületet, sokan állva hallgatják végig a szentmisét. A 62 éves Antal János plébános lejön a szószékről, és a padok előtt állva szól híveihez. Nincs szüksége mikrofonra, hogy a hallgatósághoz eljussanak a szavai. Elsősorban a gyerekekhez beszél, kérdez, és ők válaszolnak.

János atya immár húsz esztendeje hirdeti Isten igéjét ebben a III. kerületi templomban, melynek minden tégláját ismeri. Az épület Lékai László bíborosnak köszönheti létét, aki elérte, hogy a Kádár-korszakban egyedülálló módon az épülő Békásmegyeri lakótelepen új templom épülhessen. A bíboros Antal Jánost szemelte ki a munkálatok felügyeletére és az egyházközség megszervezésére, de jóval korábban, mint ahogy ezt az érintettel közölte. A bíboros János atyát a VIII. kerületi Jézus Szíve-templomból 1970-ben egy kis Pest megyei településre helyezte át.

"Engedelmeskedtem, de nem értettem, hogy miért kell Bernecebarátiba mennem" - mondja. Később derült ki, hogy Lékai el akarta dugni egy kis időre, mert nem volt közkedvelt az állami hatóságok szemében az ifjúság körében végzett tevékenysége miatt.

"Bernecebarátiban kezdtem a papi munkát, a fiatalokat össze tudtam fogni, fociztam is a falu csapatában. Túlságosan is népszerű voltam, ezért áthelyeztek Budaörsre. Itt is sok fiatallal kerültem kapcsolatba, ezért ismét áthelyeztek Szentendrére, ahol persze hasonló volt a tevékenységem, így kerültem a Mária utcai Jézus Szíve-templomba. Itt megint csak intenzív ifjúsági élet volt" - meséli a plébános. Ezt követően három évig ismét Bernecebarátiban hirdette az igét.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://boldogozseb.extra.hu/php/myPhp/default.jpg”.

Az 1984. október 11-i alapkőletétel előtt egy héttel jutott tudomására, hogy templomot fog építeni. Karácsonykor már meg is született az egyházközség. "A szentmisén meghirdettem, hogy az építkezéshez a hétvégén nyolcvan férfira van szükség. Egy már van is - és feltartottam a kezemet."

A templomot 1987. szeptember 13-án Paskai László bíboros szentelte fel. Az azóta eltelt húsz év alatt Antal János közösséggé kovácsolta a templomba járókat. "A gyerekek nyelvén fantasztikusan tud beszélni" - állítják róla, mások szerint különösen a házasokkal és az idősekkel ért szót.

János atya azt állítja: a fiúi szeretet vezette, amikor pappá szentelése után gyakran segített édesanyjának eladni a budapesti piacokon a szülőfalujában megtermelt krumplit. Ám a hívek között ma már az a legenda él: azért árult , hogy megismerje a rá bízott nyájat.

Pólya Bella, a ministránsok vezetője mondta: azért kedvelik őt a hívek, mert nem csak papként, hanem emberként is részt vesz a közösség életében.

Megjelent a Heti Válasz 8. évfolyam 16. számában.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr91439067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása