Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

GReader megosztások

  • Hibás feed URL.

Hírdetés

RSS


BKV Zrt.

2007.07.26. 21:42 | Eperke | 2 komment

Címkék: bkv busz jegyellenor

Már megint háborgok. A ma esti hír ismét felpaprikázott. A szokásos. BKV. Razzia. Bennem dúl a harc. Bérlet, vonaljegy, lógás....Melyik a jobb? Legyek becsületes? Vagy extrém (BKV reklám) és lógjak? Mi az oka a háborgásnak? Hát leírom.

 


A ma esti hír egy kereskedelmi televízió csatornáján. Este fél hét. Megszoktam, csak rossz van az elején. Hagyjuk ki. Tíz perc és "érdekesebb" dolgok is szóba kerülnek. Na meg is kaptam a magamét. Meg a szívem is és az idegrendszerem is. Pipa vagyok. Háborgok. Hogy miért?

  • A BKV Zrt a 86 - os buszokra GPS - t szereltet. A járat mind a 16 db buszába. Mintha el tudnák lopni mondjuk napközben. Vagy minek? Kérdem. Talán a sofőr nem emlékszik az útvonalra? Vagy a főnök tudni akarja, hogy esetleg átmegy - e Pestre a 6 - os vonalán? Ha már van benne 6 - os....Kicsit kiránduljunk. Fedezzük fel azt az oldalt. Persze itt - ott új az aszfalt. Próbáljuk ki....(Hülye vagyok)
  • Négy megállóba kicserélik a táblákat. Piros pöttyök jelzik majd merre jár a busz. És hogy hülyék se legyünk (hamár olvasni nem tudnánk), bemondják merre is jár most, mikor lesz ott. Na mintha nem várnám meg amúgy is. Hisz ezzel akarok utazni. Minek tudni, hogy 2 perc múlva jön? Hisz úgy is jön. Már 10 éve is jött. Ha meg nem jön, akkor meg nem jön. És az ára? Nem kerül olyan sokba. Potom 50 millió forintba (a 4 tábla és a 16 db busz GPS - e) Tényleg nem sok.
  • 500 táblát szeretnének így "kiképezni". Ha - ha. És a teljes rendszer? 8 milliárd forint! Forint. 8 milliárd. Tudom nem ér sokat a mai magyar pénz, de én ezzel azért egy darabig elboldogulnék.


No jó. Akkor menjünk tovább. Miből van a pénz? Hát a razziákból. A riport folytatásában megtudom, hogy:

  • a március óta tartó ellenőrzéseknek köszönhetően napi 8 millió forintot kasszíroz a vállalat.
  • Csak 2200 bérlettel többet adtak el a 161E rákoskersztúri járaton történő folyamatos ellenőrzés miatt. (bele se gondolok, hogy ez mennyi is ha a felnőtt bérlettel beszorzom - egy havi bérlet ára 7.350 forint) Állítólag ez 15 milliót hozott a konyhára. Szerintem 16 milliónál kicsit többet. De kit érdekel az az 1 millió...
  • És még annyit tesznek hozzá, hogy az eddigi razzia eredménye összesen 400 millió forint március óta.


És a hab a tortán! Hogy be tudja hajtani a BKV Zrt. a pénzt azoktól, akik lógnak, hatalmat szeretnének, hogy a személyi adatokat elkérjék, megnézzék. Kezükbe vehessék az ÉN személyi igazolványomat!  Na ez aztán sok! Ez aztán SOKK!!! Hova lesznek a személyiségi jogaim? Az állampolgári jogaim? (ezt már nem is merem feszegetni, mert itt esek össze a gép előtt)

Háborgok. Nézzük csak miért is.

Rengeteg pénz. Nagyon sok. Normál embernek. Kicsi embernek. Mint például nekem. Még a havi bérlet ára is.  Nem tetszik. Nem tetszik a GPS. Minek? Ellopják a buszt? Nappal? Ha - ha. Éjszaka? Akkor minek a garázs és az őr? Kigurul csak úgy a kapun a tolvaj? Mit csinálhat a busszal. Kiránduló buszt? Sight - seeing? Na ne röhögtessünk. Négy tábla, amin piros pöttyök mutatják az utat. És beszél. Minek? (Csak négy! Jó majd fejlesztünk többet, ne légy türelmetlen!) Úgy is jön a busz!!! És ha annyira sietős? Induljunk el hamarabb. Vagy esetleg menjünk taxival! Ezzel a bemondásos megoldással nálam csak azt érnék el, hogy az órámon stopperolom, tényleg 4 perc mire oda ér, vagy több. És ha több reklamálhatok? Ki az aki vét? A sofőr, hogy nem tapos a gázba, vagy a bemondó, hogy nem tudja rendesen kiszámolni az időt? Dilemma!

Na tegyük félre ezeket a negatív gondolatokat. Legyek mobilisabb. Lássam a fejlődő világot. Hess régi begyöpösödött dolgok. Haladjunk a korral. Jó. Kell a GPS. Hisz az autókba is tesznek. Kell a bemondó tábla. Hisz vannak akik gyengén látók, nem tudják melyik busz jön, melyik megállóban vannak, merre tartanak... Legyen jobb. Legyen modernebb. Kell. Legyünk benne Európában. (mert bizony szerintem egyre kijjebb lóg a lábunk - akarom mondani a határunk). De! Biztos, hogy itt kezdődik? Biztos, hogy ezzel kezdődik?


Szerintem nem. Szükségesebb lenne inkább egy európai szemléletmód. Európaibb hozzá állás. Közlekedés. Kultúra. Ki volt a legjobban felháborodva, mikor az "új" combino villamosokat megrongálták? Kimondta, hogy milyen sokba kerül? És sajnálkoztak, hogy ezt a pénzt honnan szedik össze? Fejlesszünk. De ne így. Én kidobott pénznek gondolom. Nekem többet ér, ha az ellenőrzésekkel nem csak a kapuban kapják el az embert. Többet ér, ha a buszon utazva, nem kell a szomszédomban ülő hajléktalan embert szagolnom. És tudom, hogy neki biztos nincs bérlete. Nekem pedig van. De minek? Hisz ugyanazt a szolgáltatást kapjuk. Csak ő többet, mint én. Hisz ő nem szagolja saját magát. Vagy a villamoson nem kell hallgatnom a harmonikázó "kisebbséget", aki pénzt kér. És még ő van a legjobban felháborodva, ha a pár forint aprómat nem neki adom oda. És nyáron (meg télen is) azon gondolkodom, hogy mi lehet az ülésekben? Kik ültek előttem benne? Lecserélték a "jó" kis műanyag bőrt a plüss huzatokra. Persze. Szebb és jobb hangulatot áraszt, még kicsit kopottabban is megy a színe a buszéhoz. De jobban meg is ül benne a lapostetű. (csak mondom) Kicsi az ablak. Nem jön be levegő. Legyünk modernek. De hol a légkondi? Nem kell. Az nem kultúrált. Meg nálunk nincsenek olyan hosszú megállók. Így nem gazdaságos. De bemondó tábla kell. Nem kell! Kultúrált közlekedés kell! Akkor van értelme a bérletnek! És van értelme a razziának. Megfelelő helyen és minden időben.

Most nincs bérletem. Rég óta. Jegyet váltok. Ha akarok, vagy látom hogy kell. Amúgy lógok. Ha megtehetem. Mert a pénzemért nem kapom meg azt, amit kéne kapnom. Másra költik. Ami viszont nem kell. Mert még nincs meg hozzá az alap. Minden másban, amire meg szükség lenne, hogy tényleg kultúráltabbak, európaiabbak legyünk.

 

Blogunk ezzel a hírdetéssel a Bloggerúnió tagjaként a civil szervezeteket támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr51126025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muaddib · http://obudai.blog.hu/ 2007.07.26. 23:13:05

Először csak hozzászólást írtam volna, de utánaolvastam és inkább kirakom új cikként, elég nagy darab lett :)

ps.:képeket jobbra igazítottam.