Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Parkolási gondok a kaszásdűlői lakótelepen

2009.11.10. 10:12 | night hawk | 5 komment

Címkék: közlekedés olvasói levél parkolás lakótelep kaszásdűlő huszti út boglya utca köles utca szérüskert utca apát utca városfejlesztési osztály

Egyik olvasónk, viragimado hívta fel a figyelmünket a kaszásdűlői lakótelep belső részeinek közlekedési problémáira, és eljutatta hozzánk az önkormányzattal folytatott levelezését az ügyről. Az önkormányzat válaszának nyilvános közlésére nem vagyunk felhatalmazva, így azt csak tartalmában közöljük.

 

Tisztel Önkormányzat!

A Kaszásdűlői lakótelepen egyre rosszabb a közlekedési helyzet. A telep építésekor több helyen "sétáló" utca részek alakítottak ki, ahol is NINCS járda, tehát csak gyalogos forgalomnak van helye. Mégis már mindenhol autók közlekednek, parkolnak, gyalogosan már veszélyes, néhol lehetetlen közlekedni. Olyanok is a ház előtt, szabálytalanul parkolnak, akiknek a házuk mögött nagy parkoló van. Ilyen például a Kaszásdűlő utca. Itt a 10 emeletes házak Huszti út felé eső részénél rengeteg autót befogadó parkoló van, mégis a házak előtt parkolnak, ezzel teljesen leszűkítve az utat a gyalogosok, illetve mentő, tűzoltó elől.

Hasonlóan problémás rész a Szérűskert utca, Boglya utca, Köles utca is. A Boglya utca Apát utcába torkolló részénél van ugyan járda, de többször a teljes járdát elfoglalja parkoló autó, így babakocsival nem lehet közlekedni. Több óvoda, iskola is van a környéken, a gyerekek nem tudnak biztonságosan közlekedni. Ideje lenne egy délután 16-18 óra között végig járni a telepet, és megnézni a problémás területeket, kitiltani az autókat, a gyalogosok javára. Mi is meg tudunk állni a parkolóban, és gyalog bemenni a gyógyszertárba, orvosi rendelőbe, közértbe. Tegyenek ki tiltó táblákat, büntessék a tilosban parkolókat! Jó lenne már rendet tenni a telepen!

Üdv.
M.É.

A városfejlesztési főosztályvezető válaszában jelezte, hogy utánanéznek a problémának, de néhány fontos dologra felhívta a figyelmet. Alapvetően a kialakult helyzetet az okozta, hogy az autók száma az elmúlt években megsokszorozódott, míg a parkolóhelyek számának a növelése nem megoldható, mivel ez csak a zöldterületek rovására történhetne, amit fővárosi rendelet tilt. Valamint e téren sok észrevétel érkezik az autósoktól is, ők a parkolóhelyek hiányát panaszolják rendszeresen.

A főosztályvezető úr levele szerint ezen utcák fizikai lezárása nem megoldható, mivel a szolgáltató járműveknek és a tűzoltóknak/mentőknek biztosítani kell a szabad közlekedést, a táblával tiltás, pedig nem vezetne eredményre. Ennek ellenére meg fogják vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az egyik oldalon megtiltsák a parkolást.

A képeket szintén az olvasónktól kaptuk. Többön látszik, hogy nincs járda ezen utcák mentén. Továbbá azt is tudni kell, hogy több utca ezek közül zsákutca, és a panelházak külső oldalán nagyszámú autó befogadására alkalmas parkoló található. Olvasónk azt ajánlotta az önkormányzatnak, h fontolják meg az utcák egyirányúsításának lehetőségét.

Mi mindenesetre mostantól figyeljük a környéket, meglátjuk lép-e valamit az önkormányzat. Ha esetleg olvasóink között lakik valaki ezen a környéken, akkor érdekelne a véleményetek, hogy szerintetek milyen a helyzet, akár mint gyalogos, akár mint autós, és ti milyen megoldási javaslatokat tartanátok jónak?

Blogunk ezzel a hírdetéssel a Bloggerúnió tagjaként a civil szervezeteket támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr161512597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pazzo · http://pazzo.hu 2009.11.10. 11:39:34

Ugyanez a helyzet Békásmegyeren, legalábbis a hegy felöli részén. Például a Lukács György utcában, ahol nem elég, hogy az utcák elején ki van rakva a behajtani tilos tábla, egyik-másik fölött még kamera is van (de minek?), van aki megpróbál száguldozni is.
Estére úgy néz ki az utca, mint egy használtautó telep.
Ezt az utcát összeköti a Pais Dezső utca a Zsirai Miklós utcával, ahol iskola, és óvoda van. Nem sok kell egy balesethez. Talán csak akkor kapnak észhez az illetékesek.

harmadikos 2009.11.10. 23:12:46

Ugyanez a helyzet az összes többi lakótelepen is! Amikor ezek megépültek, a lakók negyedének sem volt autója (hála néked MERKUR...) ma meg van akinek kettő is. A mai igényeket csak ingyenes parkolóházakkal lehetne kielégíteni, azt meg ugye, érthető okokból, nincs aki finanszírozza. Rotschild-ék nem erre költenek, az önkormányzat meg nem tud miből. A lakótelepek alatti földterület mérete az elmúlt 20-30 évben nem nőtt meg, nincs hová parkolni ötszörannyi autóval, legfeljebb egymás fölé, vagy a zöldre. Ott meg aztán jogosan megbirságolnak, mi meg panaszkodhatunk. Az autókat nem tudjuk fölvinni a negyedikre! Akarunk zöldet, teret, csendet, forgalom elől elzárt területet, ingyenes parkolást, ahol mindig van hely az ablak alatt. Persze legyen közel minden és jó az ellátás, de ne zajongjanak reggel az áruszállítók, az óvodákba, iskolákba autóval jövők ne okozzanak forgalmi káoszt, gyűjtsük szelektíven a házhoz közel a szemetet, de azt suttogva vigyék el, lehetőleg akkor amikor nem vagyunk otthon, és így tovább. Azt gondolom - és Dr. Kopp Mária legutóbbi publikációjában hasonló megállapítások vannak -, hogy az elvárásaink messze meghaladják a lehetőségeinket. A legfontosabb az lenne, ha mások szemével is hajlandóak volnánk néha nézni a dolgokat, netán meg is értenénk őket! Abban mélységesen egyetértek, hogy a száguldozás ezeken a kis - amúgy vegyes forgalmú(!) - utakon életveszélyes, de ez nem pénz, és nem parkoló kérdés, "csak" egyszerű szabálykövetés. Ahhoz meg úgy látom sajnos kell még egy-két év...

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2009.11.11. 00:03:41

Itt lakom, ezeket az utcákat járom gyalog, két kis gyerekkel, és autóval is.

Nem értek egyet a levél írójával. Igaza van abban, hogy ott vannak azok a nagy parkolók, de érdemes lenne megnéznie: tele vannak. Nem azért nem parkolok ott adott esetben, mert kényelmetlen, hanem azért, mert nincs hely. Ráadásul az sem helyi sajátosság, hogy a két óvoda, a bölcsőde és az iskola gyerekei csak részben laknak itt, sokan messziről, a hegyekről, de pl. Kalászról, Pomázról, Ürömről járnak ide, szülők hozzák-viszik őket, és jellemzően (köszönhetően a sok irányba praktikusan használhatatlan tömegközlekedésnek) kocsival.

Egyébként ennek megfelelően bár valóban gyalogosok és autósok ugyanazt az utat használják, de az autósok jelentős többsége gyereket hoz-visz, így a sétáló családokra is vigyáznak. Persze hülyék mindenhol vannak, de a szűk utcák, a sok kanyar és a fekvőrendőrök miatt nem lehet felgyorsulni.

Ráadásul mindenhol lehet szembeforgalom is, így aztán végképp nincs nagy tempó.

Itt lakok bő öt éve, balesetről a belső utcákban nem hallotta.

(Speciel most nagyobb baj, hogy a belül is vannak feldúrt részek, amiket már majdnem befejeztek, de lassan hetek óta nem hordják el a terelést, mert 3 centi aszfaltot nem képesek lerakni, így aztán félig a sárba kell az autóknak hajtani.)

Azt gondolom, sem az egyirányúsítás, sem a kitiltás nem segít. Igazából még pár helyre raknék fekvőrendőrt (akár olyan intelligens fajtát is, ami, 20 km/h-nál még lent van, de az fölött már jól felemelkedik), és megpróbálnám kis mértékben növelni a parkolók számát - de az sajnos már szinte lehetetlen...

viragimado 2009.11.11. 20:26:34

Kedves Konrád!

Mi 25 éve lakunk itt, és a helyzet fokozatosan egyre rosszabb lett. Azért írtam a levelet, és azért készültek a fényképek, mert mi a parkolóban megállva, gyalog indultunk a postához, és az egymást is akadályozó autók között alig tudtunk menni! Egy hölgy babakocsival, meg egy kézen fogott kisgyerekkel ott próbált menni az autók között, de nem tudott! Perceket várt amíg egy autós végre hajlandó volt utat engedni neki. Mi legalább elfértünk a parkoló autók között (oda léptünk be, hogy ne üssenek el), de ő a babakocsival nem tudott hová menni. Az autósokról meg csak annyit, hogy senkire, semmire nincsenek tekintettel. Ráadásul még adják is alájuk a lovat.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2009.11.11. 22:25:21

@viragimado: az a sarok, ahol a Posta-Óvoda rész van, valóban gázos, főleg ilyenkor esőben. De én nem érzem ezt ennyire gáznak, legalábbis ilyet nem tapasztaltam.

Mindenesetre egész egyszerűen az a baj, hogy szarul van tervezve a közlekedés. Bár ahogy a Pethe teret rendberakták, meg lehetne próbálni az utcákat is :)

Nekem végülis mind1, de az egyirányúsításnak az lenne a következménye, hogy nőne a forgalom és annak a sebessége is.
süti beállítások módosítása