Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Avril Békásmegyeren járt

2008.11.20. 18:23 | muaddib | 2 komment

Címkék: békásmegyer főiskola

Ismét egy másik blogon publikált cikket osztunk meg olvasóinkkal, Avril naplójából idézzük a következő történetet.
 

Vagy harminc éve jártam itt utoljára. Lakást kerestünk, de mire ide ért a hév, már tudtuk, hogy meg sem nézzük. A panelházak messziről olyanok voltak, mint a hatlaposnak nevezett sütemény. Sápadtfehér, ízetlen tésztalapok között, műanyag ízű csokikrém. Még folyt az építkezés, mindenütt munkagödrök, kopár föld. Homok csikorgott a fogunk között. Átballagtunk a síneken, felszálltunk a visszafelé induló vonatra.

Most úgy hozta az élet, hogy hetente egyszer-kétszer  Békásmegyerre járok. Új  főiskola épült, tanítani megyek. Akkortájt kezdődött a tanév, amikor az egész városi közlekedést átszervezték. A buszmegállókban tanácstalan emberek kérdezgették egymást, hogy akkor most melyik busz merre. Kifejezetten előnyös volt a hely ismeret hiánya. Álltam a tábla előtt és válaszolgattam a kérdésekre. Ugyanis mindenki a helyi szlenget használta, a közlekedési vállalat meg ragaszkodott a hivatalos elnevezésekhez. Akkor ez most elmegy a Patyolatig? A szolgáltatóházra tetszik gondolni? Mert oda igen. Akkor ez most már nem körforgalomba' megy, itt Békásba'? De, csak átmegy Pestre is. Eközben számos fontos helyi hírt is megtudtam. A szemetelésről, a vandálkodásról, a főiskolások ivási szokásairól és Rozi néni boltjáról, ami sajnos csődbe ment. Kár, hogy egy-két hét után a közösségépítő akció véget ért:  már mindenki egyedül is odatalált, ahová készült.

 

 

A tízemeletesek továbbra sem lettek szebbek. A valaha létezett szocializmus velejéig hazug, szemforgató mivoltának legékesebb bizonyítékai ezek az épületek. Tudom, tudom, a családok a komfort nélküli lakásból bele az összkomfortba (csak győzzék most fizetni), meg az ifjú pár, ahogy a vállalati KISZ szervezetben végzett közösségi munkájáért és két gyerek vállalásáért végre önálló otthonba költözik, de mégis. Egy-egy falunyi embert bele az egyen-dobozokba, egymás alá, fölé, mellé. Szerencsés az, akinek egy erkély, vagy legalább egy kis kilépőnyi francia erkély jut. A többi behúzza függönyt és megpróbálja elfelejteni a házban lévő többi kétszáz lakást. Az erkélyek mostanra változatos funkciókat töltenek be. Biciklitároló, lomkamra, némelyik ápolt virágokkal teli. A legtöbb sajnos üres. Az a legszomorúbb, amikor már lom sincs, amit az ember kitegyen…

 

Erkélytől függetlenül is elgondolkoztat, hogy milyen lehet a flóra és fauna aránya a lakásokban. Sokkal több kiskutyát látok sétáltatni, mint amennyi virágos erkélyt, vagy ablakot összeszámlálok. Én mostanában a virágokhoz húzok jobban, mert azok például nem fekszenek rá éjjel az ember lábára. Szóval, bánt, hogy a betonszörnyeket lakóik kívülről oly kevéssé díszítik. Igaz, harminc év alatt a fák, cserjék megnőttek. Az ősz összes meleg sárga, vörös, barna színe ott a leveleken. Még friss, eleven-zöld a fű, jólesik a sétányokon sétálni, vagy egyszerűen kint lenni a levegőn. Mint az az idős hölgy, aki az egyik padon, könyvvel a kezében, szemét behunyva, arcát a nap felé fordítja. Fején finom selyemkendő, olyan mintha egy régi, fekete-fehér francia filmben üldögélne. 

 
Bárhol járok, mindig azt próbálom valahogy megérezni, hogy az emberek élnek vagy csak laknak azon a helyen. Mit jelenthet számukra az az utca, ahol naponta kilépnek a kapun? Ha a világ másik felére kerülnének, álmodnának-e róla? Visszavágynának-e oda?  Keserves kompromisszumok eredménye, hogy éppen ott vannak, vagy személyes választásuk? A nekik rendelt 30 vagy 300 négyzetméteren kívül mi még az övék? Van-e törzshelyük, ahová beugranak szinte minden nap? Egy újságárus, egy kocsma, egy kávéház, egy zöldséges. Békásmegyeren az az érzésem, hogy az emberek többsége csak lakik. Elmegy reggel, hazatér este. Két kulcs-csörgés tagolja a napját. Vagy éppen ki sem lép egész nap a lakásból. Esetleg bevásárolni, majd igyekszik vissza. Bezárt üzletek, redőnyüket már vastagon lepi a por. Néhány ház tövében valaha oda ültetett virágzó növények, de már senki sem húzgálja ki közülük a gazt. A játszótereken csak néha lézeng egy-egy család. Álldogáló, beszélgető embercsoportokat alig látni. Persze ez csak egy olyan ember benyomása, aki látogatóban jár erre. Bár célirányosan megyek, időm is kiszámított, mégis meg-megállok és fényképezek. Mert van mit. Furcsállva nézik, akik látják.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr35788249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2008.11.26. 08:43:22

"amiről csak mi pofázunk az a lakótelep"

muaddib · http://obudai.blog.hu/ 2008.11.26. 09:58:27

Így teljesebb a kép :)

"Az élet ugyanaz mint máshol, mégis itt más az élet,
Én is úgy élek mint Ti, de mégis máshogy élek.
Rólunk mesélnek az utcán, nekünk mesélnek a terek,
De amiről csak mi pofázunk, ez a lakótelep."

www.youtube.com/watch?v=kTlFzxWZX0k
süti beállítások módosítása