Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Kamioncsorda és álomsziget - Heti Válasz interjú

2008.07.28. 15:10 | muaddib | Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál sziget m0 demszky tarlós istván sziget fesztivál demszky gábor bús balázs hajógyári sziget óbudai társaskör szentendrei út óbudai nyár zichy kastély álomsziget

8. évfolyam 30. szám, 2008.07.24
 
Amit a barbároknak nem sikerült lerombolniuk, azt Demszky Gábor még tönkreteheti - véli Bús Balázs, Óbuda polgármestere. Az új fővárosi teherforgalmi stratégia a már amúgy is elviselhetetlenül zsúfolt, római kori emlékekkel szegélyezett Szentendrei útra terelné a városon áthaladó nemzetközi kamionforgalmat.
- Augusztus 12-étől ismét Sziget. Az elmúlt hetek hírei alapján mintha a III. kerület kibékült volna a zenei fesztivállal, míg a főváros összeveszett velük.

- Én is így látom. A Sziget komoly hírnevet hoz az országnak, de a kerületnek is van haszna belőle: a fiatalok fogyasztanak, megnézik az óbudai emlékeket, s talán valamikor vissza is térnek. A zaj kérdésében folyamatos az együttműködés: ha gond volt, eddig is büntettünk. A parkolás és a közlekedés problémájára viszont nem találtunk megoldást. Már tavaly is kértem a főpolgármestert, hogy csak úgy adjon engedélyt egy ilyen rendezvényre, ha gondoskodik a parkolásról is. A látogatók beállnak a kaszásdűlői lakótelepre egy hétre, aki meg hazajön a munkából, tilosban kénytelen parkolni, és ő kapja a büntetést.

- A főváros idén pénzt akart kérni a Sziget Kft.-től a területhasználatért.

- Nem értem, miért most merült ez fel, miért nem tíz évvel ezelőtt. Ésszerű felvetés, hogy ha valaki igénybe vesz egy helyszínt, és abból nyeresége van, akkor a területbe is forgasson vissza. Ha a fővárosnak a fesztiválból bevétele lesz, akkor jó lenne, ha azt a katasztrofális állapotban lévő sziget fejlesztésére fordítaná. Mi a szervezőkkel megállapodtunk, hogy a sziget kerületi tulajdonban lévő részén futókört alakítanak ki, padokat és szemeteseket állítanak, megoldják a közvilágítást. Arra törekszünk, hogy lássák a kerületiek: a Sziget fesztivál elviseléséért cserébe kapnak is valamit.

- Annyira jó lett a Sziget Kft.-vel való kapcsolat, hogy idén már ők szervezik az Óbudai nyár programját is?

- Az eddig ezt a rendezvényt lebonyolító Óbudai Társaskörnek idén új vezetője lesz, ezért kerestünk egy profi céget, amelyik ebben az átmeneti időszakban meg tudja szervezni a programot. Már tavaly is ők alakították a kertmozi kínálatát.


- Idén viszont más újdonság is van: a Sziámi, meg A kutya vacsorája együttes koncertezik a Zichy-kastély kertjében. Hogyan tud egyensúlyozni a nyugalomra vágyó, konzervatívabb óbudai polgárok és a megszólítandó fiatalok között?

- Idáig nem tartozott ilyen típusú program az Óbudai nyár profiljába, de úgy gondolom, erre is szükség van. Sok fiatal él a lakótelepeken, akik nem tudják megfizetni a Sziget fesztivált, se más rendezvényeket. Arra pedig figyeltünk, hogy egy program se tartson tovább este 9-10 óránál. Nyár végén összegezzük a tapasztalatokat.

- A Hajógyári-szigeten hatalmas beruházással Las Vegas típusú kaszinóváros épül. Vagy rekreációs terület wellnesszel? Örüljünk vagy sírjunk az Álomsziget miatt?

- Is-is. Ez lesz a főváros legnagyobb projektje az elkövetkezendő időszakban, több mint 400 milliárdos beruházás valósul meg: a Las Vegas-i részek mellett terveznek konferenciaturizmusra, wellnessre alkalmas épületeket is. Nem lesz zárt a terület, bizonyos mértékben a kerületiek megelégedésére is szolgál majd. Arra nem akarok kitérni, hogy került az ingatlan a befektetők tulajdonába. Sokszor elmondtam: törvénytelennek tartom az ügyletet. De köttetett egy háromoldalú városfejlesztési megállapodás a beruházók, a főváros és a kerület között, aminek értelmében több mint 15 milliárdos közlekedésfejlesztés valósul meg, a sziget északi részén pedig több mint 300 millió forintos beruházást kell végrehajtaniuk.

- A most megépült M0-s hídról éles vita alakult ki Demszky Gábor főpolgármester és Tarlós István, Óbuda korábbi polgármestere között: ki a felelős, hogy a híd nem vezet sehova?

- Mi mindig is azt mondtuk, hogy két hídra van szükség, az aquincumira és az M0-sra, és mindkettőre úgy, hogy a 10-es és a 11-es út össze legyen kötve mind a két híd magasságában. Az M0-s ugyanolyan városi híd lesz, mint a többi, hiszen a nyomvonalát a 70-es években rögzítették: azóta benépesült az agglomeráció. Indokolatlannak tartom, hogy az óbudaiakat sújtsák azért, mert az állam évtizedeket késve, rossz helyre építkezik. Az új fővárosi teherforgalmi stratégia például a római kori emlékekkel szegélyezett Szentendrei útra terelné a Budapesten áthaladó teherforgalmat: ha a barbároknak nem sikerült az aquaeductust lerombolni, akkor talán Demszky Gábornak sikerülni fog. A főváros tizennyolc évig semmit sem tett Észak-Buda közlekedésének fejlesztéséért.

- Az M0-s jövőbeni nyomvonala a kerületnek megfelelő?

- Azt a megoldást támogatjuk, amelyik északabbra, egy alagútban vezetné el a forgalmat. Ez az agglomerációs településeknek is elfogadható. Azon már lehet vitatkozni, hogy az M0-st be kell-e zárni, és ha igen, milyen forgalmat lehet erre a szakaszra engedni. Szerintünk a tranzitforgalomnak délről kell a várost megkerülni, a környezetileg érzékeny területek érintése nélkül.

- Jó hír is van: a Hajógyári-szigeten éjjelenként megrendezett illegális gyorsulási versenyek már nem zavarják a kerület nyugalmát.

- Számtalanszor kértük a fővárost mint tulajdonost, hogy a szigeten építsenek szűkítőket, amelyek megakadályozzák ezt a fajta versenyt. Egyéves huzavona után úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk mi, saját költségünkre. Kihelyeztük a kútgyűrűket, és véget vetettünk az ámokfutásnak.

- Más kerületek után önök is rendelettel szabályozták, hogy este tíz óra után nem lehet szeszes italt vásárolni.

- Sok panasz érkezett, főleg a lakótelepen élőktől, hogy az éjjelnappali boltok előtt italozók miatt nem tudnak pihenni a lakók, ezért döntött így a javaslatomról egyhangúlag a képviselő-testület.

- A Fő téri városháza előtt még régi postaláda van...

- És marad is. A hagyományos, történelmi városrészeken nem adunk engedélyt a cserére.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr24589435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása