Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Az óbudai Borfaluban vótam

2008.05.27. 12:11 | Rém-terroir | 1 komment

Címkék: villány gasztro bor borászat borfalu óbuda tokalj hegyalja palota borház

Egy rém terroir benyomásai:

Közismert az a vélekedés, hogy a bor összehoz és integrál. Mondhatnók azt is, hogy a bor ápol és eltakar. Főleg, ha egy kicsivel többet kóstolunk. Kis hazánkat a Jóisten igen jókedvében teremtette. Az országot megáldotta a szőlőkiművelésére termékeny talajjal. Bár sajna vótak azé’ ennek árnyoldalai is, ami elsősorban az emberi gyarlóságnak volt betudható. Igen böcsületes dolog az, hogy az elmúlt negyven év tablettás, agyoncukrozott, latorvizelettel erjesztett KGST kompatibilis borkészítés agyréme után egy nagy minőségi termelésre való visszatérés követte hazánk borkészítő magisztereit.

   



Magyarországon szerintem két ember létezik: az, aki imádja a jó minőségű bort; és az, aki imádni fogja. Egy borfaluhoz kell egy jó recept. Először is vegyünk alapul egy borszerető embert, jóbaráti kapcsolatok kiépítését ismert borászokkal, utána egy jó gondolatot, nevezetesen mi lenne, ha bormustrát szerveznénk, végül egy kis tőkét. Üdvözlendő az is, hogy hazánkban gombamód szaporodnak a kisebb-nagyobb borfesztiválok, bormustrák és borfaluk. Ezek közé tartózik az idén másodszor, és remélhetőleg nem utoljára, életre hívott óbudai Borfalu. Az ilyen együttlétek pedig nagyon sokban hozzájárulnak a magyarországi kulturált borfogyasztás megerősödéséhez, és valljuk be, erre is nagyon nagy szükség van.

  A borfalun gyakorlatilag az összes honi borvidék java képviseltette magát Villánytól, Tokaj-Hegyaljáig. Persze nem lehetett minden tétel végig kóstolni, mert akkor most nem erről írhatnók. Így szemezgetésként néhány pincészet borairól lehet benyomásokat tenni.

  A tállyai Palota borház eleddig nem az ismertebb hegyaljai pincészetek közé tartozott. Ennek ellenére valóságos kincsesbánya. A pincészetet balatonboglári illetőségű borász, Benza György fémjelzi. A 28 hektáron a tállyai Palota dűlőben gazdálkodó hegyaljai pincészetnek a 2006 és 2007 hozta meg a nagy áttörést. A bordeauxi-i Challenge International du vin 2006-ban 2003-as félszáraz Tokaji Hárslevelűjét aranyéremmel díjazta, míg 2007-ben a 2004-es Tokaji Hárslevelűt, valamint a 2003-as száraz Tokaji Furmintot a párizsi Vinalies International ezüstérmekkel honorálta. Bár a hárslevelű kóstolására alkalom nem nyílt, de a 2003-as Furmintra igen. A furmint az a szőlőfajta, amelynek világhírét Tokaj-Hegyalja köszönheti. A furmint furmányos, testes, tüzes bort ad, bár ez nem úgy furmint a fogorvos. Palotáéknál tiszta színű, kellemes savú bort ad, illata szokványos furmint jegyeket adja citrusokkal birssel, kajszival, egy kis kenyérhéjjal megtoldva. Ízében pedig ott van az a jó ásványosság, mely a mádi és tállyai borokra minidig is olyan jellemző volt. Hát igen, a vulkáni eredet csodákra képes. Lecsengése közepesen hosszú, ez a bor most van a csúcson: most kell meginni behűtve egy jó barátnővel csevegve.

  Palotáék 2002-es 6 puttonyos aszúja sok reménységre ad okot. Szép egészséges borostyánsárga színével. Persze ez a szép borostyánsárgaság egyáltalán nincs köszönő viszonyban az Indul bakterház tésasszonyának (más néven büdös banyájának) szép sárga színével. Illatában és ízében is tökéletesen megnyerő bor. Jól kivehetők a nemes penészre utaló citrusos jegyek, valamint az aszalt kajszi és a szilva. Savai kissé érdes benyomást tesznek a kóstolóra. Lecsengése hosszú. Nagyon jó bor, de még várjunk vele egy picit, had érjen még.

  Dúzsi Tamás több borásszal együtt a szekszárdi (szegzárdi) borvidék egyik meghatározó ikonja. A sióagárdi leányvári dűlőből származó kékfrankos rozéborai a világ legjobbjai közé tartoznak, és nem hiába nevezik őt itthon rozékirálynak, bár ezt a megnevezést a mester nem igazán szereti. De nem mehetünk el zászlósbora a 2002-es a Szegzárdi Cabernet Franc Görögszó mellett sem. E bor csak úgy dúskál a gyümölcsösségében, tanninjaiban pedig jól kivehető visszafogottság érzékelhető. Leányvár kékfrankosai is mindig hozzák a magas színvonalat. Gyümölcsössége illatában és ízében megragadó. Igazi savhangsúlyos bor, közepes lecsengéssel. Egy kissé még fiatal, de előtte áll még a jövő.

  Persze terjedelmi okokból nem térhetünk rá más a borfalun jelenlévő borászatok nagyboraira. Ha borfalut velősen kívánjuk minősíteni, csak annyit mondhatunk nagyon jó volt és igazán családias. Jó vóna, ha közeljövőben is folytatása lenne. 

  Rém terroir

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr84489991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anti és apu 2008.05.27. 21:57:56

" A borfalun gyakorlatilag az összes honi borvidék java képviseltette magát Villánytól, Tokaj-Hegyaljáig."

ez azért erős túlzás!
süti beállítások módosítása