Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Szent Margit kórház sorsa

2008.01.06. 13:52 | muaddib | Szólj hozzá!

Címkék: budapest sebészet főváros margit kórház szent margit kórház szülészet nőgyógyászat havas szófia belgyógyászat budai gyermekkórház

Januártól hivatalosan is "egyként" működik három budai kórház. A fővárosi intézmények holdingba szervezése várhatóan az első fél évben kezdődik, közben a megszűnt kórházak vagyontárgyaira hamarosan licitálni lehet.

margit kórházA János kórház telephelyeként látja el a betegeket a Szent Margit és a Budai Gyermekkórház. A struktúraátalakítás során a Szent János súlyponti kórház maradt, de a Szent Margit Kórház aktív ágyai megszűntek, csak 42 krónikus és 190 rehabilitációs helyet kapott, igaz, egyelőre még aktív, sebészeti, szülészeti, nőgyógyászati és belgyógyászati osztályokon is fogadják a betegeket. A tervek szerint ez a helyzet azonban csak átmeneti, s csupán addig tart, amíg a János kórház nem készül fel a teljes aktív ellátás átvételére. A III. kerület közben továbbra is harcol a Szent Margit Kórházért, az önkormányzat szeretné ugyanis tovább működtetni az intézményt. A Budai Gyermekkórházban szintén megszűntek az aktív ágyak, de maradt 30 krónikus és 70 rehabilitációs hely, a járóbeteg-rendszerben pedig szakrendelőként krónikus, illetve rehabilitációra szoruló gyerekeket gyógyítanak itt.

A főváros betegellátását érintő változások az idén folytatódnak, az elképzelések szerint egyszemélyes holdingként működnek majd az önkormányzat tulajdonában lévő kórházak. Bár a teljes átszervezésről szóló szavazást egyelőre a Fővárosi Közgyűlés levette napirendjéről, Havas Szófia, az önkormányzat egészségügyi tanácsosa úgy véli, az átalakítás lezajlik majd, igaz, két lépcsőben. Az első fél évben a gazdasági irányítás kerülhet egy kézbe, a vagyonkezelést, a közbeszerzéseket, a beruházásokat és fejlesztéseket végezné a holding, miközben a kórházak szakmai önállósága megmaradna. Ennek tapasztalatai nyomán jöhetne a teljes háttérrendszer egyesítése - véli a szakértő. A majdani holdingban egyébként a 150 milliárdnál nagyobb értékű ingatlanvagyont és a kórházak évi 50 milliárdos működési bevételeinek a felhasználását központilag kezelnék, ami jelentős megtakarítással járna. A kórházvezetők szerint a nagy előny igazán az intézmények szakmai együttműködésében lehet: a jelenlegi, teljesítményeket korlátozó tb-finanszírozás sokszor arra ösztönzi a szolgáltatót, hogy továbbküldje a beteget, mert a korláton túli gyógyításért nem jár pénz. A holdingnak viszont vállalnia kell a betegellátás felelősségét, s szakmai mátrix alapján kellene megterveznie a betegek útját. Így minden páciens a számára optimális helyre kerülhet, és a biztosítótól kapott pénz követi őt.

Közben várhatóan napokon belül elkezdődhet a licit a főváros területén megszűnt intézmények megmaradt eszközeire és vagyontárgyaira. Az érdeklődés a "kikiáltók" szerint már most óriási, mivel így jóval olcsóbban, körülbelül fele áron jutnak eszközökhöz más kórházak. A Szabolcs utcai kórház, mint ismert, beolvadt az Állami Egészségügyi Központba, ezért szűnt meg az óriási komplexum. A berendezés egy része átkerült az új helyre, a megmaradt műszereket árverezik el. A becslések szerint több százmillió forintos lesz a bevétel. A másik két megszűnt intézmény, a Svábhegyi Gyermekkórház, illetve az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet eszközei is várhatóan több tízmillió forintért kelnek majd el. A pénzt egyrészt a bezárt kórházak adósságának csökkentésére költik, másrészt ebből fizetik ki az intézmények még nem rendezett műhiba-kártérítéseit is. A licitálásra viszont nemcsak működő kórházak, hanem háziorvosok, szakrendelők is jelentkeznek. Az internetes árverést csak akkor hirdeti meg a leltározásért és a börzéért felelős Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, ha az egészségügyi tárca is jóváhagyta a kalapács alá kerülő tárgyak listáját. Azokat a műszereket, amelyek nem kelnek el, segélyszállítmányokkal külföldre küldik.

http://nol.hu/budapest/

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr51286882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása