Óbudai blog

Hírdess minket oldaladon:

Kiemelt partnerünk a Óbudakocsma

Kulturális partnerünk:
Óbudai Kulturközpont

Legutolsó hozzászólások

Hírdetés

Címkék

advent (10) ajánló (33) álomsziget (6) amfiteátrum (6) aquincum (21) aquincumi múzeum (14) árpád híd (24) árvíz (6) baleset (7) batthyány tér (8) bécsi út (27) békásmegyer (30) bicikli (15) bkv (29) bogdáni út (5) bor (5) buda (5) budai fonódó (7) budapest (42) bús balázs (48) cm (6) critical mass (8) csillaghegy (16) csobánka tér (17) demszky (7) demszky gábor (7) duna (10) északi összekötő (6) esztergom (5) étterem (34) eu (6) faluház (10) fesztivál (11) filatorigát (8) film (9) flórián tér (27) foci eb (5) fórum (6) fotó (10) fotók (6) főváros (17) fővárosi közgyűlés (5) fő tér (54) gastro (10) gasztro (12) gázgyár (11) gépház (9) goldberger (5) graffiti (7) hajógyári sziget (14) hellókarácsony (6) hév (26) jégpálya (7) kaszásdűlő (17) képek (5) kerékpár (19) kézilabda (5) kiállítás (5) kiscelli múzeum (10) kiscelli utca (11) kolosy tér (6) koncert (9) korcsolya (6) körforgalom (7) környezetvédelem (6) közlekedés (24) kultúra (8) lajos utca (10) lakótelep (5) m0 (19) margit híd (27) margit kórház (7) márton nap (25) máv (5) meghívó (9) megyeri híd (10) moszkva tér (5) mozi (6) múzeum (6) nánási út (6) nol (5) óbuda (113) óbudai nyár (21) óbudai társaskör (14) óbuda napja (5) obuda szobrai (5) önkormányzat (18) pacsirtamező utca (5) pályázat (7) panel (12) parkolás (12) parkoló (5) pünkösdfürdő (6) quimby (7) rakpart (5) róma (5) római (10) római part (15) san marco utca (6) sport (9) symbol (6) szentendre (10) szentendrei út (28) szentlélek tér (12) szépvölgyi út (6) sziget (22) sziget2008 (8) sziget fesztivál (5) szilveszter (8) színház (5) szőlő utca (7) tarlós istván (6) tímár utca (6) történelem (6) ünnep (5) véletlen utca (6) videó (15) villamos (13) vörösvári út (14) zichy kastély (13)

Óbuda több mint város!

Az Óbudai Blog egy szubjektív oldal, az irók kezét nem köti semmi és senki.

Nem ígérjük, hogy pártatlanok leszünk, de azt se, hogy pártosak. Ha valami érdekeset látunk, hallunk vagy gondolunk, akkor azt leírjuk.


Szerkesztőség emalcíme:
obudaiblog@gmail.com


Szeretettel várjuk olvasói leveleiteket, fényképeket Óbuda ünnep- és hétköznapjairól. Oldalunk folyamatosan társszerzőket keres! Érdekel közvetlen környezeted, kerületed? Óbuda számít rád, alkossunk közösen!
hit counters

Facebook rajongók

Óbudai blog on Facebook

Óbudai napi ebéd

Nincs megjeleníthető elem

GReader megosztások

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

RSS


Beszélgetés Bús Balázzsal polgármester úrral

2007.10.09. 20:00 | muaddib | Szólj hozzá!

Címkék: vélemény politika sziget m0 gondolatok parkolás sziget fesztivál békásmegyer megmondás városblog közbiztonság őszinte bús balázs hajógyári sziget zaj fő tér gázgyár római gát parkoló mocsárosdűlő civil szervezetek római part autómentes fogadóóra biciklitároló nánási út zajmérés álomsziget ifjúsági park máltai játszótér e onkormanyzat térfigyelő rendszer heltay jenő tér vásárcsarnok békásmegyeri lakótelep mátyás király út aquincumi híd szent péter és pál plébánia bakadálymentesítés

Tisztelt Polgármester úr, egy évvel ezelőtt „Közel az emberekhez” kampányszlogenjének is köszönhetően megnyerte az önkormányzati választást a III. kerületben. Mit gondol, sikerült-e ezt a fajta koncepcióját megőriznie, azaz valóban közel maradt az emberekhez?

Az biztos, hogy alpolgármesterként könnyebb volt a helyzet, sokkal több időm jutott arra, hogy elbeszélgessek a kerület lakosaival, meghallgassam mindennapos problémáikat, s közösen megpróbáljunk megoldást találni ezekre. Polgármesterként ez valóban nehezebb, hiszen a munka sokszor bekényszerít a négy fal közé, onnan pedig nem könnyű kapcsolatba kerülni a polgárokkal. De feltétlenül keresem az intézményekkel való kapcsolattartás lehetőségeit, s hétfői fogadóóráimon jut idő a lakosságra is. Nagy segítséget nyújt a honlapom is, ahol a polgároknak lehetőségük van kifejteni véleményüket a munkánkról, hetente 4-5 bejegyzés érkezik, ezekre megpróbálok minél rövidebb időn belül válaszolni. Ezt a fajta elkötelezettséget egyébként a kollegáimtól is elvárom.

Emellett tervezzük, hogy havonta-kéthavonta egy-egy területet bejárunk, a problémamegoldásba pedig szeretnénk bevonni a polgárokat és a civil szervezeteket is. Ilyen volt például a Római-gát és az M0-ás ügye, sőt többször is külön fórumot rendeztük egy-egy önkormányzati döntés előtt. 

Volt már esetleg olyanra is példa, hogy egy ilyen fórum után változtatták meg a véleményüket egy kérdésről? 

Igen, a frakció már döntött úgy civil kezdeményezések alapján, hogy felülvizsgálva addig álláspontját, a lakosság érdekeit szem előtt tartva megváltoztatja azt. 

A civil szervezetek mennyire fontosak az önkormányzat számára? 

A polgári frakció eddig is jó kapcsolatokat ápolt a civil szervezetekkel, több képviselőnk, illetve külső bizottsági tagunk is az ő soraikból került ki. Rendszeresen közvetítik az általuk képviselt csoportok észrevételeit, főleg a városfejlesztéssel kapcsolatban. 

Feltűnően sok női képviselője is van a polgári oldalnak. 

Már régóta így működik ez a kerületben, s fontos, hogy a nők is részt vesznek az óbudai közéletben. 

Melyek azok a területek, amelyeken már egy év után is sikereket tudnak felmutatni? 

Egyéves eddigi tevékenységünk alatt a Fő térről kiszorítottuk az autókat, hogy a terület újra a polgároké legyen. Ennek kapcsán több parkolót is építettünk, építünk a közeljövőben, ez a rész mindenképpen bővítésre szorul. Emellett virágosítottuk a Fő teret, biciklitárolókkal szereltük fel az intézményeket, amelyeket akadály-mentesítettünk is. El fogjuk indítani a Zebra-programot, például a Nánási úton, hiszen a gyalogos átkelés itt nem megoldott. A fák többségét felülvizsgáltattuk, amelyek életveszélyesek voltak, azokat kicseréltük. A legnagyobb probléma ugyanakkor a Hajógyári-szigettel volt. Bővítettük a bölcsödei és az óvodai férőhelyeket, játszóteret építettünk, felújítottuk a Pethe Ferenc teret. 

Ha már éppen ennél tartunk, az eddigiekhez képest mennyiben volt más az idei Sziget Fesztivál polgármesterként? 

Teljesen másfajta felelősséget kívánt. Kevésbé éreztem jól magam a korábbi évekhez képest, most több volt a munka. Sokat változott a rendezvény is az évek alatt, az első három napban a zajkérdés sokakat foglalkoztatott a környéken élők közül, ezeket a problémákat megpróbáltuk minél hamarabb megoldani. Sokszor a kocsmákból kiszűrődő zaj hangosabb volt egy-egy zenekarnál, ám az állandó helyszíni ellenőrzésekkel ezen is úrrá tudtunk lenni. Európa egyik legnagyobb kulturális rendezvényéről van szó, amely ugyanakkor sok nehézséget okoz az itt élőknek. A parkolás állandó témát jelent, s amennyiben a főváros nem írja elő a szervezőknek a szükséges parkolók számát, s a kaotikus állapotok továbbra is fennállnak majd, nem fogok hozzájárulni az esemény lebonyolításához. 

A hamarosan felépülő Álomsziget miatt így is kérdéses a fesztivál jövője. 

Született ugyan egy megállapodás, ugyanakkor komoly aggályaim vannak ezzel kapcsolatban. Az Álomsziget megálmodói több 100 millió forintot költenek majd parkosításra. Nehezen tudom elképzelni, hogy barátságban megférnek majd a szigetlakókkal. 

A fiatalok helyzetét mennyire sikerült javítaniuk egy esztendő leforgása alatt? 

Célunk volt új helyek létrehozása, elsősorban egy óbudai sportcsarnok megépítése is. Békásmegyeren is szeretnénk egy ifjúsági parkot építeni, hiszen a máltai játszóterek csak egy bizonyos korosztályig képesek fogadni az érdeklődőket. Ráadásul az is probléma, hogy a felújított tereken gyakran tönkreteszik a környezetet.

A sporttal kapcsolatos ügyek intézésére létrehoztuk a Sport és Szabadidő Non-profit Kft.-t, amitől azt várjuk, hogy jóval több sportesemény szerveződjön a kerületben. Az iskolai sportudvarok felújítása ügyében pedig pályáztunk és nyertünk is az Ollé-programon. Szeretnénk a lakosság felé is nyitottá tenni ezeket a területeket. 

A női kézilabda NB I-be frissen feljutott Óbudai Goldberger is kénytelen volt albérletbe, a XI. kerületbe költözni. Erről mi a véleménye? 

A probléma az volt, hogy nem volt a kerületben megfelelő tornaterem, többek között ezért is szeretnénk egy multifunkcionális sportcsarnokot építeni. 

Az interjú elején már volt szó az internetről. Történtek-e már előrelépések ebben az ügyben Óbudán, kíván-e az önkormányzat csatlakozni az úgynevezett „e-önkormányzatokhoz”? 

Nemrégiben készült el az önkormányzat új honlapja, ügyfélkapuval. Új wifi-pontokat alakítottunk ki, többek között Újlakon, a Fő téren és a Római-parton. Közben pedig készül az önkormányzat informatikai stratégiája is. Ami pedig a saját honlapomat illeti, az is működik. 

Mire a legbüszkébb eddigi polgármesteri pályafutása során? 

Sok mindent elindítottunk, ám egy év kevés volt arra, hogy mindaz megvalósuljon, ami látványos változásokat hozott volna Óbudán. Nagyon fontos volt a közterületek rendezése, szeretnénk minél többet rendbe hozni, s emellett pályázatok útján minél több anyagi forrást szerezni ezek megvalósításához. Ám szeretném leszögezni, nem egy ciklusban gondolkodunk. 

A városfejlesztéssel kapcsolatban milyen előrelépések történtek? 

Ez a terület különösen fontos szerepet tölt be az önkormányzat működésében. Szeretnénk előrelépni a közbiztonság ügyében, a térfigyelő rendszer is lassan kiépül. A közterületek közül a már említett Fő téren kívül a Heltay Jenő tér felújítása is folyamatban van, a vásárcsarnokot 2010-ig felfogjuk építeni Békásmegyeren, s napirenden van az intézmények folyamatos korszerűsítése, a békásmegyeri lakótelep, a Mátyás király út és környéke és a Gázgyár területének rehabilitációja, az egységes parkolási rend bevezetése, az Aquincumi híd projektje, az agglomerációs zöldgyűrű védelme, a kerékpárutak fejlesztése, a Szent Péter és Pál Plébánia Templom környezetének rendezése, a Római-parti gát ügye és a Mocsáros területek hasznosítása is.

Blogunk ezzel a hírdetéssel a Bloggerúnió tagjaként a civil szervezeteket támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudai.blog.hu/api/trackback/id/tr37184822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása